Miód pitny czwórniak jabłkowy Malumo

Miód pitny czwórniak jabłkowy Malumo

Malumo

(malum łac. jabłko) lekki, pijalny czwórniak jabłkowy z miodu jasnego wiosennego i lipowo-leśnego, oraz soku tłoczonego z certyfikowanych ekologicznych jabłek odmian dawnych. Nieporównywalne wysycenie owoców witaminami, polifenolami, taninami oddało świeży aromat i smak zielonego jabłka. W kompozycji z delikatnymi miodami wiosennymi urzeka świeży, pijalny, zbalansowany trunek. Dodatek miodu lipowo-leśnego podbija budowę, świeżość, posmak i aromaty kwiatowe.

jakub wilk

79,00 

Leżakowanie

miesięcy

leżakowanie

leżakowanie w obecności lekko opalonej kostki dębowej

  • Ciało 60% 60%
  • Słodkość 35% 35%
poj. 700 ml | alk. 11,5% vol.
Opis
Składniki
Opinie
Dostawa i płatności

Czwórniaki jabłkowe to jedne z najbardziej klasycznych polskich miodów owocowych. Komponując nasz trunek wróciliśmy do dawnych lat naprawdę. Odbyliśmy podróż wiekowymi warmińskimi alejami lipowymi w drodze na sielską wieś ze starym sadem. Wówczas jabłonie w sadach pięły się wysoko kształtując przytulne krajobrazy przydomowych ogrodów, a z jednego drzewa można było zebrać olbrzymi zapas owoców.

Długo poszukiwaliśmy sadu, w którym znajdziemy odpowiednie owoce na drzewach wysokopiennych. To 70-80 letnie jabłonie tzw. dawnych odmian, przemysłowo od dawna nie uprawiane. Kronselka – świeże zielone jabłko, protoplasta antonówki, delikatniejsze – zwane „jaśnie pani”. Każdy nieostrożny dotyk już po chwili odciska się zbrązowieniem. Malinówka oberlandzka – głęboko rubinowa, z czerwonymi przebarwieniami miąższu. Jabłka z certyfikatem ekologicznym, bezcenny surowiec, samodzielnie wytłoczyliśmy i po dodaniu jasnego wiosennego miodu, wszystko surowe, natychmiast poddaliśmy fermentacji. W ostatniej fazie użyliśmy miodu lipowo-leśnego z naszych pasiek najbliższych miodosytni.

Niesycona miodowa alternatywa dla białego półwytrawnego czy półsłodkiego wina. Dzieło wpisujące się w dziedzictwo oraz tradycje kulinarne regionu. Chłodzący, przyjemny w nosie i ustach, orzeźwiający, lekko taniczny i kwaskowy trunek, który pragnie być Twoim towarzyszem dla ryby smażonej nad jeziorem. Dobrze zbudowany dzięki dodaniu w końcowej fazie fermentacji miodu lipowo-leśnego i wysokiej zawartości polifenoli i witamin jabłek dawnych odmian.

Sugerujemy serwowanie w kielichach w porcjach 150 ml w temperaturze między 10 a 12 °C, aby stymulować rześkość i świeżość. Podczas upałów doskonałe na lodzie.

 

  • jabłko Kronselka (sok tłoczony, surowy)
  • jabłko Malinówka Oberlandzka (sok tłoczony, surowy)
  • miód wielokwiatowy jasny wiosenny
  • miód wielokwiatowy lipowo-leśny letni
  • woda
  • drożdże

Warunki dostawy 
– koszt dostawy krajowej 9,90 zł
– maks. waga paczki do 30 kg
– realizujemy tylko odstawy kurierskie, nie wysyłamy do paczkomatów
– spodziewaj się weryfikacji wieku przez kuriera przy odbiorze paczki
– wysyłamy zazwyczaj we wtorki i czwartki

Pakowanie
– UWAGA! słoma z paczki nam, wystaje 🙂 Bądź przygotowany przy rozpakowywaniu 🙂
– pakujemy ekologicznie
– nie używamy recyklingowanych foliowych czy papierowych wypełniaczy

Płatności
– blik
– szybki przelew elektroniczny
– przelew bankowy